Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Parsittu ja paikattu

Jyväskylä | Suomen käsityön museo Kauppakatu 25
Aini Pihlajaniemi: Tuskaa ja rauhaa.
Aini Pihlajaniemi: Tuskaa ja rauhaa.

Parsittu ja paikattu 2021 on Taitoliiton tuottama käsityötä, luovuutta ja näkemyksellistä taitoa esittelevä jurytetty näyttely. Paikkaaminen ja parsiminen voi olla yllätyksellistä, kekseliästä ja mielenkiintoista, se voi tuottaa lisäarvoa ja olla myös taiteellista ilmaisua. Näyttelyyn haettiin mielenkiintoisia, tuoreita tulkintoja siitä, mitä paikattu, korjattu ja parsittu voi olla. Näyttelyyn osallistuvat voivat toteuttaa teokset haluamallaan tekniikalla ja materiaaleilla joko perinteisesti tai perinnettä uusien. Näyttelyllä halutaan nostaa myös korjaamisen arvostusta ja kiinnittää huomiota tuotteiden kestävään käyttöön ja uudistamiseen.

Näyttelyyn haki 27 tekijää 48 ehdotuksella. Näyttelyn jurytti tekstiilitaiteilija Raija Jokinen, joka valitsi näyttelyyn teoksia 19 tekijältä.

”Taitoliiton järjestämään näyttelyhakuun lähetetyissä teosesityksissä langat olivat pääosassa paikkaamisessa ja lanka osoittikin jälleen kerran monipuolisuutensa ja vahvuutensa. Sillä voi todellakin korjata vaikka mitä!
Parsimisella on selkeästi myös esteettinen ja ilmaisullinen rooli. Paikkaamiseen ja parsimiseen liittyy keskeisesti esineen käyttöiän ja -mahdollisuuden jatkamisen lisäksi kiintymys ja tunneside. Paikattavaksi valitaan usein esineitä, joihin on pitkä tai voimakas kiintymys, ja jotka ovat itsessään kauniita tai joiden tekemiseen on uhrattu vaivaa. Kirjotut pöytäliinat, pyyhkeet, neuleet ovat aina olleet tärkeitä arkipäivän käyttötekstiilejä, joita on parsittu ja paikattu ja monesti korjaustoimenpide jatkaa alkuperäisen kuvioinnin teemaa tai luo aivan uuden kuvioinnin. Parsimisen ja kuvioinnin välinen rajalinja on häilyvä.”

Näyttely oli esillä 15.1–24.2.2021 CraftCornerissa Helsingissä. Näyttelykokonaisuudesta riippuen, joko kaikki tai osa töistä valitaan Suomen käsityön museossa pidettävään näyttelyyn.

Näyttelyn taitajat ja taiteilijat:
Elina Ahonen
Marianne Friberg
Sirpa Glad-Staf
Sirpa Hannele Heinonen
Kati Helin
Elina Helminen
Aura Kajaniemi
Riitta Kahelin
Jaana Kirjonen
Raija Manninen
Leena Mäki-Patola
Tytti Nieminen
Aini Pihlajaniemi
Merja Räty
Michele Simeon
Minttu Wikberg
Mervi Vuolas
Kaisa Törmänen
Eija Zweygberg

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 13.3.–9.5.

  • ti klo 11–18
  • ke klo 11–18
  • to klo 11–18
  • pe klo 11–18
  • la klo 11–18
  • su klo 11–18

Tapahtumapaikka: 

Suomen käsityön museo Kauppakatu 25

Sijaintikunta: 

Jyväskylä

Tapahtuman lisätiedot:

Yhteystiedot: 

Mikko Oikari, mikko.oikari@jyvaskyla.fi, p. 050 553 3880

Lippujen hinnat: 

Aulagallerian näyttelyyn vapaa pääsy!

Järjestäjä: 

Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25