Design Eija Rasinmäki – Käsinkudottu elämä

Jyväskylä | Suomen käsityön museo

Tekstiilitaiteilija Eija Rasinmäen näyttävää 50-vuotista uraa peilaava Design Eija Rasinmäki – Käsinkudottu elämä tuo Suomen käsityön museoon Rasinmäen tunnetut taidetekstiilit ja -matot, jotka ovat olleet monessa suomalaisessa kodissa arvostetulla paikalla ja pitkään rakastettuja.

Näyttelyssä käsitellään Eija Rasinmäen laajaa tuotantoa – kutomisen vaiheita, luovuuden henkeä sekä mattoja eri aikakausilta. Rasinmäki on tunnettu laajasta työstään suomalaiselle taideteollisuudelle tehden räsymatosta kodin designtuotteen. Rasinmäen pettämätön värisilmä yhdistettynä taitavan kutojan kädenjälkeen on herättänyt suomalaisen perinnetekstiilin, räsymaton, uudella tavalla eloon jo 50 vuoden ajan. Samalla hän on rikkonut aikansa lasikattoja, luoden yksinhuoltajaäitinä tyhjästä oman menestyvän yrityksen ja taiteilijauran.

Suunnittelijana Rasinmäki on luonut maineensa Suomessa ja maailmalla ainutlaatuisen persoonallisilla ja elämänvoimaisilla tekstiileillään. Hän ammentaa voimaa ja rohkeutta luomistyöhönsä nimenomaan väreistä. ”Rakkaus väreihin saa minussa aikaan tunteen, että olen lähellä luomisen ydintä”, Rasinmäki kuvailee työskentelyään.

Käsikudottu elämä -näyttelyssä kuljetaan läpi taiteilijan uran vuosikymmenten mattojen tarinoiden kautta. Rasinmäen mattojen ilmeet ovat eläneet mukana suomalaisissa sisustustrendeissä ja niiden kautta voi seurata maton asemaa suomalaisissa kodeissa. 1970-luvulla räsymattoja käytettiin pääosin keittiön tai tuvan lattialla ja muodissa olivat vahvat ja raikkaat värit. Tällöin syntyi myös Rasinmäen läpimurtomatto, Stockmannilla myyty kirkasraitainen Wilhelmina-matto. 1980-luvun nousukauden sisustusbuumiin vastasi Rasinmäen Tulppaani-matto, joka edusti Rasinmäen tunnetuinta tyyliä: taitava värinkäyttöä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. 1990-luvulla Rasinmäki sai paljon vaikutteita ulkomailta ja monet matot ovatkin saaneet inspiraationsa Yhdysvaltojen silloisista trendeistä. 2000-luvun Kielo-matto toi mukanaan paluun 80-luvun romanttiseen ja luontoaiheiseen ilmaisuun Rasinmäen tuotannossa. Vaikka sarjatuotanto olikin siirtynyt Intiaan, säilyi Oitin kutomolla taidemattojen tuotanto. 2010-luvun Hiillos-matto on Rasinmäen uudempaa ja vähäeleisempää tuotantoa, jossa kuvion sijaan on leikitelty tekstuureilla ja väreillä.

Rasinmäen uusin tuotanto, Punos-matto poikkeaa perinteisestä räsymatosta voimakkaan tekstuurin ja paksumman valkoisen kuteen vuoksi. Patentoidun Punoksen tekstuuri on seurausta pitkästä kehitystyöstä, joka jatkuu edelleen. Rasinmäki on yhä aktiivinen suunnittelija, ja 2020-luvulla hänen tavoitteenaan on toimia entistä vahvemmin taustavoimana ja mentorina uusille muotoilijoille. Hänen toiveenaan on jatkaa taidemattojen ja –tekstiilien luomista kutomolla. Kutomon suuret, sähkökäyttöiset koneet ovat edelleen käytössä ja raaka-ainevarastossa on ainutlaatuisia materiaaleja sekä mielenkiintoisia värejä vuosien varrelta.

Mattoja täydentää näyttelyssä myös muut kodintekstiilit Rasinmäen tuotannosta. Näyttelyssä päästään kutomon tunnelmaan ääni- ja videomaiseman kautta sekä tietenkin tutustumaan Rasinmäen suureen inspiraationlähteeseen – luontoon. Rasinmäki kokee yhteyden luontoon hyvin merkitykselliseksi. Sillä, että kokee olevansa osa jotain suurempaa ja luoden koskettavia teoksia muille. ”Kun koen innostusta luodessani, uskon ja toivon sen siirtyvän maton mukana aina asiakkaalle asti. Vahva elämän energia välittyy näin myös kotiin asti.” Rasinmäen teoksista voikin havaita suurta voimaa, joka syntyy rouhean kuteen, värien ja kuvioiden liitosta.

Rasinmäen uniikkeja taidemattoja löytyy ympäri maailmaa, muun muassa Suomen konsulaatista New Yorkissa sekä elokuvaohjaaja Woody Allenin yksityiskodista.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 29.4.–29.8.

  • ti klo 11–18
  • ke klo 11–18
  • to klo 11–18
  • pe klo 11–18
  • la klo 11–18
  • su klo 11–18

Tapahtumapaikka: 

Suomen käsityön museo

Sijaintikunta: 

Jyväskylä

Käyntiosoite: 

Kauppakatu 25

Postinumero: 

40100

Postitoimipaikka: 

Jyväskylä

Puhelinnumero: 

014 266 4370

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

Aikuiset 8e, eläkeläiset 6e, opiskelijat 4e, alle 18-v ilmaiseksi. Perjantaisin vapaa pääsy!

Järjestäjä: 

Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25