Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Ripsumalauluja Harri Tapperin runoihin

Jyväskylä | Palokan Pelimannitalo, Saarijärventie 71

Leena Silvast (laulu) ja Jesi Blomberg (harmonikka) esittävät Palokan Pelimannitalon konsertissa kirjailija Harri Tapperin (1929 – 2012) ripsumarunoja.
Ripsuminen on paarmojen ja muiden ötököiden hätistämistä pois lehmän kimpusta sitä lypsettäessä. Aikoinaan ripsujana toimivat yleensä talon lapset ja nuoret, nuori piika tai joskus isäntäkin. Ripsujalla oli kädessään puun lehviä ja niillä huiskimalla ötökät pidettiin loitolla ja lehmä rauhallisena lypsyn ajan.
Iltalypsy oli leppeä ja mukava tuokio, kuin lepohetki muiden talon töiden keskellä. Karja oli kutsuttu laitumelta kotiin ja talon väki sai hetken hengähtää kesäillassa lehmien seurassa. Lypsyn jälkeen vielä työt jatkuivat pellolla tai talossa.

Harri Tapper kirjoitti ja antoi runosarjan "Ripsumalauluja" hankasalmelaiselle laulajalle ja maatalon emännälle Leena Silvastille 1990-luvun alussa. Saatesanoissa Tapper kirjoittaa: "Ajattelin niin, että laulaja ripsuessaan purkisi elämäntuntojaan ja lehmät ja lypsäjä kuuntelisivat. Suunnittelin tähän haitaripelin soiton, mutta voi soitin muukin olla." Laulusarjan lähtökohtana ovat runojen tarinat ja tunnelmat, sekä Leena Silvastin omakohtaiset värikkäät kuvailut maatilan elämästä. Ripsumalauluissa uusi ja vanha aika kohtaavat nykyhetkessä.

Laulusarja on sävelletty vuonna 2019. Musiikkia ei ole tietoisesti ohjailtu mihinkään tyylilajiin, laulut ovat muotoutuneet säveltäjä Jesi Blombergin innoituksen mukaan myötäilemään runoja sekä laulajan persoonaa. Lopputulosta voisi kuvata sekoitukseksi laulelmaa, kansanmusiikkia ja avantgardea.
"Ripsumalauluja Harri Tapperin runoihin" -laulusarja on kunnianosoitus maaseudun naisille - emännille, lypsäjille, ripsujille.
Liput 15 euroa
Varaukset ja tiedustelut jkl.kamu@gmail.com, p. 044 270 4250

Tapahtuma-ajat: 

  • su 19.9. klo 15–17

Tapahtumapaikka: 

Palokan Pelimannitalo, Saarijärventie 71

Sijaintikunta: 

Jyväskylä

Tapahtuman lisätiedot: