Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Yleisopastus ja kansallispuvun tuuletus

Jyväskylä | Suomen käsityön museo Kauppakatu 25

Kansallispuvun syntymäpäivää vietetään Suomen käsityön museossa ja Kirkkopuistossa lauantaina 3.8. Tutustu keräilijän kansallispukuihin maksuttomalla yleisöopastuksella tai tule piknikille Kirkkopuistoon yhdessä Jyväskylän Kalevalaisten Naisten kanssa. Ja mitä tärkeintä, pue yllesi kansallispuku tai sen osa!

Klo 12–13 Kansallispukukeräilijä Mari Varonen esittelee Himoitut helmet – Keräilijän kokoelmasta -näyttelyn Suomen kansallispukukeskuksen Kujalla. Maksuttomalla yleisöopastuksella pääset tutustumaan pukujen tarinoihin, jotka yltävät yli 100 vuoden taakse ja kysymään kansallispukujen hankkimisesta Suomen suurimman yksityisen kansallispukukokoelman keränneeltä.

Yleisöopastuksen jälkeen voi jatkaa Kirkkopuistoon klo 13–15 vapaamuotoiseen kokoontumiseen piknikin merkeissä yhdessä Jyväskylän Kalevalaisten Naisten kanssa. Ota omat eväät mukaan. Pukeudu kansallispukuun tai liitä kansallispuvun osa muuhun asuusi. Tai tule vain ihailemaan kansallispukujen kirjoa!

Miksi kansallispuvun syntymäpäivää vietetään elokuussa? Suomalaisen kansallispuvun ensiesiintymisenä pidetään Venäjän keisariparin vierailua Suomeen 5.8.1885. Keisariparia oli vastassa kansanpukujen kopioihin pukeutuneita naisia ja keisarinnalle lahjoitettiin soutuvene, jossa oli suomalaista käsityötä. Veneen soutivat paikalle yhdeksän nuorta neitosta, jotka olivat pukeutuneet kansallispukuihin. Tuota päivää on ryhdytty viettämään suomalaisen kansallispuvun syntymäpäivänä. Tänä päivänä Suomessa on nelisensataa erilaista kansallispukumallia, joista Suomen ruotsinkieliseltä alueelta noin puolet.

Tapahtuma-ajat: 

  • la 3.8. klo 12–15

Tapahtumapaikka: 

Suomen käsityön museo Kauppakatu 25

Sijaintikunta: 

Jyväskylä

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

Museoon ja yleiopastukselle vapaa pääsy.

Järjestäjä: 

Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25