Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Syvältä: Suoraa toimintaa!

Jyväskylä | Baari Vakiopaine

Minkälainen suoran toiminnan liikkeiden perinne Suomeen on muodostunut viime vuosikymmeninä? Mikä merkitys Jyväskylällä on ollut tapahtumissa? Miltä näyttää liikkeiden tulevaisuus?

Jyväskylän yhteiskunnallinen opisto järjestää keskustelun Anton Montin ja Pontus Purokurun tuoreesta kirjasta Suoraa toimintaa! - Autonomiset liikkeet Suomessa 1986-2016 (Into). Keskustelemassa mukana Montin ja Purokurun lisäksi myös jyväskyläläinen 2010-luvun poliittinen toimija ja aktivisti Matleena Käppi.

Vuosina 1995–2000 Suomessa tapahtui yli tuhat suoran toiminnan iskua. Vuosituhannen vaihteessa suomalaiset radikaalit mellakoivat Prahassa, Göteborgissa ja Genovassa. Aktivistit järjestivät itsenäisyyspäivän Kuokkavierasjuhlia ja iskivät kakun Maailmanpankin johtajan päähän.

Miten anarkistinen alakulttuuri rakennettiin maahamme 1980-luvulla? Millainen oli vuosituhannen vaihteen globalisaatioliike, ja miten sitä seurasi sosiaalikeskusten ja vapaan kaupunkikulttuurin aika? Entä missä muodoissa antiautoritaariset liikkeet nousivat uudelleen 2010-luvulla?

Suoraa toimintaa! -kirjassa toimijat kertovat omin sanoin, kuinka Suomeen tuotiin uudenlainen, jännittävämpi tapa tehdä politiikkaa. Seikkailujen ja spektaakkelien seurauksena tuhansien ihmisten elämät muuttuivat. Eläinten oikeuksista, kaupunkikulttuurista, siirtolaiskeskustelusta, perustulovaatimuksesta ja uudesta luokkapuheesta tuli valtavirtaa. Suoraa toimintaa! -kirja on tämän skenen perintö tuleville toimijoille.

Anton Monti on suomalais-italialainen tietokirjailija, jonka teokset käsittelevät poliittisia ääriliikkeitä ja poliittista väkivaltaa.

Pontus Purokuru on pop-filosofi ja tietokirjailija, joka on seurannut suomalaisia liikkeitä katutasolla, mediassa ja yliopistossa.

Matleena Käppi on jyväskyläläinen aktivisti ja Vasemmiston kaupunginvaltuutettu.

JYO:n toimintaa tukevat Kansan Sivistystyön liitto (KSL) ja Jyväskylän Seudun sivistystyö (JSS).

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Tapahtuma-ajat: 

  • ma 15.1. klo 18–20

Tapahtumapaikka: 

Baari Vakiopaine

Sijaintikunta: 

Jyväskylä

Käyntiosoite: 

Kauppakatu 6

Puhelinnumero: 

014-620776

Tapahtuman lisätiedot: