Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Sanna Vatanen – Virkatut moottorisahat

Jyväskylä | Suomen käsityön museo Kauppakatu 25
Husse-saha. Kuva: Sami Repo.
Husse-saha. Kuva: Sami Repo.

Sulhaspoika, Vähäosainen, Jakkara-Jobu – tulisiko heti mieleen, että kyseessä on ihan oikeita moottorisahojen lempinimiä? Tai että moottorisaha voisi olla virkattu? Taiteilija, muotoilija ja käsityökirjailija Sanna Vatanen sai alun perin idean virkata luonnollisen kokoisia moottorisahoja metsätilaa hoitavalta mieheltään, jonka kanssa hän tapasi käydä ihastelemassa Suomen Metsämuseo Luston vanhan moottorisahaseinän sahoja: eräällä käyntikerralla mies kun tuumasi, että ”sun pitäs joskus virkata moottorisaha”.

Ajatus miehisen, kovan, äänekkään ja öljynkatkuisen laitteen toteuttamisesta pehmeällä materiaalilla ja perinteisesti naisten hallitsemalla käsityötekniikalla oli Sanna Vatasen mielestä kiinnostavan kontrastinen. Vaikka metsätilalla moottorisaha on arkinen esine, on se silti kunnioitusta herättävä laite, mihin ei osaamattomalla tai etenkään lapsilla ole lupaa koskea. Toisin on virkattujen sahojen suhteen. Kymmenen sahan kokonaisuudesta kolme ovat museovieraiden käytettävissä ja yhden päällä voi jopa istua. Vatasen moottorisahat virkataan muurausnarusta, ontelokuteista ja jämälangoista. Sahojen tukirakenteisiin on käytetty muun muassa finfoamia, vaneria ja sähkö- ja kupariputkea.

Virkatut moottorisahat -näyttely juhlistaa sekä 100-vuotiasta, metsistä elävää, Suomea että yli 100-vuotiasta moottorisahaa. Näyttelyn pohjana on käytetty Mikko Riikilän kirjaa Moottorisaha sata vuotta Suomessa vuodelta 2014, Kantapuu-museotietokantaa sekä erinäisiä artikkeleita ja sahureiden sutkautuksia. Osa sahoista toistaa alkuperäisen sahan kokoluokkaa, jotkut ovat oikeata sahaa suurempia ja toiset taas pienempiä. Myös osa väreistä on valittu taiteellisella silmällä – kuitenkin aina alkuperäisen sahan sävyn suuntaan.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 9.1.–10.3.

  • ti klo 11–18
  • ke klo 11–18
  • to klo 11–18
  • pe klo 11–18
  • la klo 11–18
  • su klo 11–18

Tapahtumapaikka: 

Suomen käsityön museo Kauppakatu 25

Sijaintikunta: 

Jyväskylä

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

Ikkunagallerian näyttelyihin vapaa pääsy.

Järjestäjä: 

Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25