Päivi Mikola –Jakkara Forever

Jyväskylä | Suomen käsityön museo Kauppakatu 25

Istuminen onnistuu lähes missä vain, vaikka kivellä tai puun rungolla metsässä. Päivi Mikola – Jakkara Forever -näyttelyssä käydään läpi palkitun muotoilijan ja arkkitehdin istuinsuunnittelun haasteita ja voittoja, mutta valokeilaan asetetaan istuinten yksinkertaisin muoto, jakkara. Näyttely on esillä Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 25.5.–1.9.2019.

Erilaisten jakkaroiden arkkityyppejä löytyy jo faaraoiden haudoista ja vuosituhannet ovat luoneet jakkaramalleja kaikissa kulttuureissa. Istuimia 1990-luvun alusta asti suunnitellut Päivi Mikola uskoo, että aina on mahdollista tehdä myös toisin, yksinkertaisemmin, uudesta näkökulmasta. Jakkara Forever -näyttelyssä on mukana kokeiluasteelle jääneitä tutkielmia ja uudempia, piensarjatuotannossa olevia jakkara-malleja.

Mikola kokee työssään ensiarvoisen tärkeäksi ennakkoluulottoman lähestymistavan jokaiseen suunnittelutehtävään. Hän onkin kehittänyt uusia näkökulmia jokapäiväisiin, tuttuihin esineisiin. Perinteinen keinutuoli on puettu moderniin muotokieleen, riippumatto onkin rakennettu puusta ja elegantti penkki toimii myös voimisteluvälineenä. Pääroolissa loistaa kuitenkin yksinkertainen jakkara eri muodoissaan. Uusin suunnittelun tulos on tänä vuonna valmistunut Pooh-jakkara, joka on suunniteltu erityisesti soittajien ergonomialle sopivaksi. Sitä, kuten suurinta osaa muistakin näyttelyn jakkaroista, koskee kehotus ”Istu, ole hyvä!”

Inspiraationsa Mikola löytää luonnosta, luonnossa liikkuminen kirkastaa mieltä ja virittää alitajunnan suunnittelutyöhön sopivaksi. Perustana suunnittelemilleen töilleen hän pitää tilallista ajattelua, miten tuote soveltuu ympäristöönsä ja vaikka pieneenkin tilaan. Yksikertainen muoto on kaunis ja ajaton ja siten myös ekologinen.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 1.6.–1.9.

  • ti klo 11–18
  • ke klo 11–18
  • to klo 11–18
  • pe klo 11–18
  • la klo 11–16
  • su klo 11–18

Tapahtumapaikka: 

Suomen käsityön museo Kauppakatu 25

Sijaintikunta: 

Jyväskylä

Tapahtuman lisätiedot:

Lippujen hinnat: 

Aulagallerian näyttelyihin vapaa pääsy.

Järjestäjä: 

Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25