Kudottu kuva

Jyväskylä | Suomen käsityön museo Kauppakatu 25
Aino Kajaniemi, Venyn. Kuva: Aino Kajaniemi
Aino Kajaniemi, Venyn. Kuva: Aino Kajaniemi

Neljän tunnetun suomalaisen tekstiilitaiteilijan Ariadna Donnerin, Soile Hovilan, Aino Kajaniemen ja Inka Kivalon yhteisnäyttely Suomen käsityön museossa 4.1.-30.8.2020 tuo hienosti esiin modernin kuvakudoksen monimuotoisuuden. Näyttelyn kuvakudokset edustavat eri tekniikoita, lähestymistapoja ja tyylejä tekijöidensä mukaan. Kajaniemi ja Donner luonnostelevat luonnokset lyijykynillä piirtäen, Hovila hyödyntää valokuvia värillisen luonnostelun pohjana ja Kivalo aloittaa tekemisen värikkäästä akvarellista.

– Ajattelen katsomalla ja käsin tekemällä. Materiaalin käyttöni on ruumiillista, kudon ja manipuloin pintaa, parsin ja paikkaan. Kudos on tekemiseni teema, Kivalo kuvailee työskentelyään.

Neljä näkökulmaa moderniin suomalaiseen kuvakudokseen
Kuvakudokset eli gobeliinit ovat seinille ripustettavia tekstiilejä, joita kutsutaan myös seinävaatteiksi. Nykyisin niitä valmistetaan myös koneellisesti, mutta Donner, Kajaniemi, Kivalo ja Hovila kutovat gobeliineja kangaspuilla käsin ikivanhaa tekniikkaa hyödyntäen. Katsaus onkin samalla kunnianosoitus suomalaiselle modernille gobeliinille, jonka perinteet ulottuvat 1900-luvun alkuun ja Pariisin maailmannäyttelyyn. Varhaisimmat suomalaiset kuvakudokset ovat kultakauden mestarien, kuten Akseli Gallen-Kallelan ja Hugo Simbergin suunnittelemia. Kudottu kuva -näyttely on kuitenkin ainutlaatuinen, sillä pitkästä perinteestä huolimatta vastaavaa suomalaisten kuvakudostaiteilijoiden yhteisnäyttelyä ei maassamme ole aikaisemmin järjestetty.

Kudottu kuva – Moderni suomalainen kuvakudos -näyttelyn gobeliinit erottuvat selvästi toisistaan. Hovilan ja Kajaniemen teokset ovat esittäviä, Kivalon kuvakudokset abstrakteja värimaailmoja ja Donnerin rakenteellisia sekä ornamentillisia sommitelmia.

– Kudon kuvakudostekniikalla kuvia, joissa ihminen on keskellä elämän monimutkaisuutta ja kerroksellisuutta, myös vastakohtaisuuksia ja ristiriitoja, Kajaniemi kertoo.

Donner piirtää ensin paperille mustavalkoisen sommitelman.

– Siirtyessään kudokseen sommitelma muuttuu sen mukaan, mitä sisälläni ja ympäristössäni tapahtuu. Sen perusteella valitsen lankojeni värit, Donner kertoo.

Kuvakudoksien muodossa voi käsitellä myös suuria yhteiskunnallisia aiheita, kuten Hovila tekee.

– Teossarjassani otan kantaa aavikoitumiseen ja siita¨ aiheutuvaan sotaan ja pakolaisuuteen. Kuvakertomuksen osana on aina jokin puu, kuten suuri tammi, Kalevalan maailmanpuu, joka oli tarpeen kaataa, Hovila kertoo.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 4.1.–30.8.

  • ti klo 11–18
  • ke klo 11–18
  • to klo 11–18
  • pe klo 11–18
  • la klo 11–18
  • su klo 11–18

Tapahtumapaikka: 

Suomen käsityön museo Kauppakatu 25

Sijaintikunta: 

Jyväskylä

Tapahtuman lisätiedot:

Yhteystiedot: 

Mikko Oikari, p. 050 553 3880, mikko.oikari@jyvaskyla.fi

Lippujen hinnat: 

Pääsymaksut 8€, eläkeläiset ja opiskelijat 4€, alle 18-vuotiaat maksutta. Perjantaisin vapaa pääsy!

Järjestäjä: 

Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25