Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Cerámica

Jyväskylä | Suomen käsityön museo Kauppakatu 25
Kuvat: Roger Binns, Katja Hagelstam, Aleksi Poutanen
Kuvat: Roger Binns, Katja Hagelstam, Aleksi Poutanen

Keramiikkataide elää ja kukoistaa pienessä San Juan de Orienten kylässä, Nicaraguassa, Väli-Amerikassa. Sen juuret ovat syvällä maan omassa historiassa, ajassa ennen 1500-luvun espanjalaisia konkistadoreja. Vahvan muotokielensä ansiosta nicaragualaisten keramiikkojen työt ovat valloittaneet yhdysvaltalaisten gallerioiden ja eurooppalaisten museoiden kävijöiden sydämet. Nyt nicaragualaiseen keramiikkaperinteeseen ja tämän päivän taidekeramiikkaan on mahdollisuus tutustua Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Cerámica-näyttelyn nicaragualainen keramiikka edustaa kahta eri keramiikkatyyliä. San Juan de Orienten kylässä eniten arvostetaan pre-columbino -tyyliä, jonka inspiraatio löytyy vanhoista, esikolumbisista töistä. Creation libre -tyyli syntyi myöhemmin, vasta 1990-luvun puolivälissä. Sen kuvamaailma saa elonsa Nicaraguan vehmaasta luonnosta tai on yksinkertaistetun geometrinen.

Heini Riitahuhta (s. 1975) on suomalaisen nykykeramiikan kansainvälisimpiä tekijöitä. Riitahuhdan keramiikkainstallaatiot seuraavat geometrisuudellaan Ruth Brykin jalanjälkiä. Teokset muodostuvat kuusikulmaisista keramiikkapaloista, joista jokainen on oma taiteellinen maailmansa. Heksagonit on maalattu, lasitettu ja poltettu parhaimmillaan neljään kertaa. Kerroksellinen syvyys sekä kauneuden kepeys ovat valloittaneet kansainvälisiä gallerioita jo vuosia ja nyt Suomen käsityön museon kävijöillä on mahdollisuus saada lähikosketus töihin.

Riitahuhtaa kiinnostaa maailman kansantaide kaikissa muodoissaan, mutta erityisesti nicaragualainen keramiikka on lähellä hänen sydäntään. Vielä hän ei ole haaveistaan huolimatta päässyt sinne matkustamaan, mutta maasta inspiroituneena hän teki Cerámica-näyttelyyn Nicaragualle omistetun taideteoksen.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 15.12.2018–12.5.2019

  • ti klo 11–18
  • ke klo 11–18
  • to klo 11–18
  • pe klo 11–18
  • la klo 11–18
  • su klo 11–18

Tapahtumapaikka: 

Suomen käsityön museo Kauppakatu 25

Sijaintikunta: 

Jyväskylä

Tapahtuman lisätiedot:

Järjestäjä: 

Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25