Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Arktisia unelmia

Jyväskylä | Keski-Suomen museo

Lapin matkailusta tuli 1900-luvun alkupuolella osa kansallista ja isänmaallista projektia. Maisemat, korkealuokkainen arkkitehtuuri ja sisustukset houkuttelivat matkailijoita aina 1960-luvulle asti. Suomen Matkailijayhdistys, valtio ja sen omistama Alkoholiliike pestasivat lahjakkaita arkkitehteja, sisustusarkkitehteja ja muotoilijoita suunnittelemaan matkailurakennuksia ja niiden interiöörejä. Joistakin rakennuksista tuli nähtävyyksiä itsessään ja ne saivat myös kansainvälistä huomiota. Kun laskettelun suosio kasvoi ja siirryttiin massaturismiin, korvautui kansallisromanttinen maisemasuhde toiminnallista matkailua palvelevalla rakentamisella.

Näyttelyssä Lapin hotellien ja majatalojen kautta valottuvat kotimaan matkailun kehitys ja siihen vaikuttaneet kansainväliset ja kansalliset ilmiöt. Keski-Suomen museon tuotantona näyttelyssä on esillä Hotelli Pallaksen aulatilojen huonekaluja sekä esimerkkejä Hotelli Laajavuoren hotellihuoneen kalustuksesta. Nämä alkuperäistä sisustusta mukailevat Aino ja Alvar Aallon suunnittelemat kalusteet ovat Alvar Aalto -museon kokoelmista.

Arkkitehtuurimuseon tuottama kiertonäyttely pohjautuu näyttelyn kuraattorin arkkitehti ja tekniikan tohtori Harri Hautajärven väitöskirjaan: Autiotuvista lomakaupunkeihin. Lapin matkailun arkkitehtuurihistoria. Näyttelyn suunnittelusta vastaa näyttelymestari, arkkitehti Timo Vikkula.

Tapahtuma-ajat: 

Ajalla 30.1.–21.3.

  • ti klo 11–18
  • ke klo 11–18
  • to klo 11–18
  • pe klo 11–18
  • la klo 11–18
  • su klo 11–18

Tapahtumapaikka: 

Keski-Suomen museo

Sijaintikunta: 

Jyväskylä

Käyntiosoite: 

Alvar Aallon katu 7

Postitoimipaikka: 

Jyväskylä

Puhelinnumero: 

014-266 4346

Sähköposti: 

ksmuseo.info@jkl.fi

WWW-osoite: 

Tapahtuman lisätiedot: