Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Aki Choklat Retrospective

Jyväskylä | Säynätsalon kunnantalo

Kansainvälisesti menestynyt suomalais-marokkolainen kenkäsuunnittelija Aki Choklat tuo retrospektiivisen näyttelynsä Jyväskylään Alvar Aallon suunnittelemalle Säynätsalon kunnantalolle. Näyttely esittelee läpileikkauksen taiteilijan uran pituudelta, keräten yhteen luomuksia eri kokoelmista.Näyttelyyn pääsee tutustumaan kunnantalon aukioloaikoina. Pääsymaksu sisältyy kunnantalon pääsymaksuun 8 e (lapset ja ryhmät yli 5 hlö 4 e/hlö). Avoinna ma-su klo 12-17.
Aki Choklat vietti lapsuutensa Jyväskylässä kahden kulttuurin taiteilijaperheessä. Hän suunnitteli kenkiä jo pikkupoikana. Hänen ollessaan 16- vuotias valmistettiin ensimmäiset kengät yhdestä hänen varhaisista suunnitelmistaan. Hän on suunnitellut kenkiä siitä lähtien. Lukion jälkeen hän lähti kuitenkin opiskelemaan Yhdysvaltoihin tähtäimenä diplomaatin ura. Hän oli harjoittelijana senaattori Dan Coatsin avustajana, kun hän tajusi olevansa väärällä alalla. Hän siirtyi American Expressin palvelukseen ja työskenteli siellä yksitoista vuotta. Elämän muutos tapahtui kun Choklatin sisarukset muuttivat New Yorkiin. Aki alkoi keskittyä uudelleen kenkien suunnitteluun ja alkoi myydä joitakin mallejaan SoHon katumarkkinoilla New Yorkissa 90-luvun puolivälissä. Vuonna 2000 Aki päätti osallistua jalkineiden suunnittelukurssille maailmankuulussa Central Saint Martinsissa (CSM) Lontoossa. Tästä sai alkunsa hänen ensimmäinen kenkämerkkinsä (Jubaki); se myytiin myöhemmin kiinalaiselle sijoittajalle. Vuonna 2003 Aki hyväksyttiin Lontoon Royal College of Artiin (RCA), jossa hän opiskeli miestenvaatteiden suunnittelua ja keskittyi erityisesti jalkineisiin. RCA oli käännekohta, joka antoi hänelle itseluottamuksen aloittaa omaa nimeään kantava merkki. Ensimmäinen kenkä, teräväkärkinen derby mokkanahkaisella rusetilla, oli tärkein inspiraatio Aki Choklat -mallistolle, jota on valmistettu siitä lähtien.

Aki Choklat retrospektive esittelee osan tärkeimmistä töitä hänen uransa varrelta. Hänen valmistumiskokoelmastaan tulee joitakin kappaleita. Pääpaino on hänen miesten kenkämalliston ja privé-malliston jalkineissa, joissa on nähtävissä historiallisia vaikutteita kuitenkin eteenpäin suuntautuvalla tyylillä. Mukana on myös uudelleen tehty versio hänen ensimmäisestä kengäksi valmistuneesta työstään. Se on valmistettu Akin pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, suutari Mark Emmetin kanssa, kuten useat muutkin näyttelyn jalkineista. Näyttelyssä paljastetaan myös aivan uusi kenkämalli; se sai inspiraationsa Akin syvistä suomalaisista juurista.
Markin lisäksi toinen näyttelyn merkittävä yhteistyökumppani on Christian Trippe, joka on vastannut Akin kenkämerkin graafisesta ilmeestä alusta alkaen.
Yksi Akin uran tärkeimmistä yhteistyökumppaneista on jämsäläinen Huopaliike Lahtiset. Toinen näyttelyn huoneista onkin omistettu Aki Choklatin ja Lahtisten yhteistyölle, esitellen malleja 10 vuoden ajalta aina ensimmäisistä yhteistyömalliston tuotteista uusimpiin luomuksiin.

Aki Choklat Retrospektive on ensimmäinen näyttely, jossa suunnittelija näyttää design-persoonansa kaksi vastakkaista puolta; tumma tyylikäs Aki Choklat ... ja hauska, värikäs Aki Choklat for Lahtiset.

Tapahtuma-ajat: 

  • pe 9.8.
  • la 10.8.
  • su 11.8.
  • ma 12.8.
  • ti 13.8.
  • ke 14.8.
  • to 15.8.
  • pe 16.8.
  • la 17.8.
  • su 18.8.

Tapahtumapaikka: 

Säynätsalon kunnantalo

Sijaintikunta: 

Jyväskylä

Käyntiosoite: 

Parviaisentie 9

Tapahtuman lisätiedot: