Tapahtuma ei ole enää voimassa.

Vapaapääsy-yhtye ja mestaripelimanni Katja Lampinen

Jyväskylä | Palokan Pelimannitalo, Saarijärventie 71

Jämsän Soimanneissa on kaksi esiintyjää: Vapaapääsy-yhtye ja mestaripelimanni Katja Lampinen.

Vapaapääsy
Vapaapääsy-yhtyeen ohjelmisto sisältää perinteistä kansanmusiikkia, vanhaa tanssimusiikkia ja ikivihreitä sävelmiä moniäänisesti laulaen ja soittaen. Myös lastenmusiikki ja lapsille esiintyminen on mieluista. Ohjelmisto elää soittajien mieltymysten ja tilausten mukaan tanhusäestyksistä ja tanssimusiikista maailmanmusiikin helmiin.

Yhtyeessä soittavat
Tiina Mustakallio, basso, piano ja laulu,
Anne Kumpulainen, kitara, huilu, kaksirivinen haitari ja laulu,
Jaana Tihilä-Pihlanen, viulu, kaksirivinen haitari ja laulu,
Antti Sulin, mandoliini.
Heikki Lavonius soittaa harmonikkaa, bassoa ja kitaraa. Heikki on myös yhtyeen taiteellinen johtaja.
Yhtyeen solistina ovat vierailleet tenori Jukka Luukkanen ja baritoni Taisto Polvi.

Katja Lampinen
Jämsänkoskelainen mestaripelimanni Katja Lampinen, 41, on ollut pelimanni koko ikänsä. Hän kertoo kasvaneensa keskisuomalaisen pelimanniperinteen ympäröimänä.
"Musiikki on hyvin tärkeä osa elämääni ja aikanaan oman isän soittoharrastus innosti tämän harrastuksen pariin. Vanhemmilleni suuret kiitokset harrastuksen mahdollistamisesta ja kannustamisesta sekä siitä että pienestä pitäen minua on viety erilaisiin kansanmusiikkitapahtumiin ympäri Suomen."

Lampinen on tuttu esiintyjä Kaustisilta, mutta lisäksi hän on konsertoinut ympäri maan, levyttänyt, opettanut, ollut mukana nuottikirjaprojektissa, vetänyt kursseja, järjestänyt tapahtumia ja menestynyt kilpailuissakin. Lampinen on saanut muun muassa ansioituneelle keskisuomalaiselle pelimannille tai kansanmusiikin edistäjälle myönnettävä Antin malja sekä mestaripelimannin arvo vuonna 2018. Hän on myös saavuttanut Suomenmestaruuden mandoliinin soitossa ja harmonikan säestyksessä.
"Olen aina ollut kiinnostunut perinteistä ja niinpä kaikenlaiset perinteet, musiikki ja niihin liittyvien tarinoiden tallentamisen koen tärkeäksi ja omalta osalta keruu- ja tallennustyötä olen tehnytkin. Siksipä olikin helppo osallistua "Ennenkuulumattomat" -projektiin ja saada tallennetuksi Jämsän seudun sävelmiä. Jokainen sävelmä on tärkeä ja jokaisella on tietenkin omat mieltymyksensä. Yleensäkin suuresta määrästä sävellyksiä nousee esiin ns. helmiä ja ne voivat olla hyvinkin "vähistä aineista" tehtyjä melodioita, jotka puhuttelevat jollain tavalla soittajaa. Tähän kun soittaja lisää "oman itsensä", tulkinnan, niin helmi alkaa loistamaan."

Jämsän seudulta on kerätty niin sävellettyjä kuin traditionaalisiakin sävelmiä. Traditionaaliset soitteet ovat perinteisesti matkan varrella muuntautuneet ja tarkkaa syntypaikkaa ei voida useinkaan määritellä. Ne ovat kuitenkin osa paikkakunnan omaa sävelhistoriaa.

Konsertissa kuullaan muun muassa Lampisen 6-vuotiaana säveltämä Yksinäinen koivu sekä hänen isänsä Erkki Lampisen jenkka, Erkin ainukainen.

Liput 15 euroa, sisältää kahvituksen
Tiedustelut ja varaukset: jkl.kamu@gmail.com, p. 044 270 4250

Tapahtuma-ajat: 

  • su 20.9. klo 15–17

Tapahtumapaikka: 

Palokan Pelimannitalo, Saarijärventie 71

Sijaintikunta: 

Jyväskylä

Tapahtuman lisätiedot: